El dissabte 30 de setembre de 2023 ens els jardins de Manuel Blancafort es va celebrar el centenari del Viaducte de Vallcarca i la Malèfica del Coll va organitzar els actes de celebració junt amb els centres cívics del Coll – La Bruguera, Can Carol, Espai Putxet i Districte de Gràcia.
El programa de la celebració va ser el següent:
19.00
Parlaments
19:15
Concert amb La Porteña y Los Piratas
21.00
Tabalada a càrrec de la Malèfica del Coll
21:15
Espectacle de foc i música a càrrec de la Malèfica del Coll
Fent una mica d’història; el barri de Vallcarca i els Penitents és un dels cinc que constitueixen el districte de Gràcia, i es troba entre els turons del Coll i del Putxet.
Vallcarca era un antic nucli d’estiueig on les famílies cercaven la pau que la ciutat ja no oferia. Es van edificar cases d’estiu que convivien amb les masies dels pagesos als nombrosos camps de conreus de la zona. Un paisatge que encara sorprèn els visitants quan miren cap als turons i els veuen esquitxats de petites cases construïdes amb un cert desordre urbanístic.
El viaducte de Vallcarca és una gran obra d’enginyeria de l’arquitecte Miquel Pasqual Tintorer, en la qual per primera vegada es va aplicar el formigó armat amb ferro per poder cimentar una construcció a les lleres de la riera de Vallcarca.
Des del 3 de març de 1923, es la principal via d’accés al barri del Coll per la plaça de Mons i l’avinguda de la República Argentina, tant per al trànsit rodat com per a vianants.
Està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Urbanístic al Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.
El 1907 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar finalment l’obra. El viaducte va ser inicialment projectat com un pont de ferro per Miquel Pascual.
El 24 d’agost de 1908, amb motiu de la festa major de Vallcarca, es va col·locar la primera pedra, en un acte presidit per l’alcalde, Albert Bastardas, i el diputat de Las Cortes Juli Marial. El primer tram, corresponent al pont sobre el camí de Sant Genís —sobre el qual es va obrir la plaça Mons—, es va finalitzar el 1909.
La construcció del viaducte es va endarrerir per l’oposició d’alguns propietaris d’horts i terrenys afectats per les expropiacions, disconformes amb les indemnitzacions.
El 1917 els arquitectes Lluís Homs i Eduard Ferrés van reformular el projecte inicial, i van substituir el ferro pel formigó armat.
L’acte de la celebració del Centenari va començar amb els parlaments dels responsables de les principals entitats dels barris limítrofs, seguidament amb el concert del grup La Porteña y Los Piratas, un grup a ritme de “cumbiancheros” nascut a Barcelona el 2019.
I per finalitzar la festa els Tabalers de la Malèfica del Coll varen convidar a tots els assistents anar des del escenari ubicat als Jardins de Manuel Blancafort cap al front del Viaducte, protagonista de la Festa.
Un cop tots ubicats va començar la festa de Música i Foc, un Correfoc estable amb un castell de focs artificials a l’hora sincronitzat amb les músiques dels Tabalers.