GAUDIAMUS

El Gaudiamus del Coll es va plantejar com a reproducció del Drac-Font d’Antoni Gaudí situat al Park Güell de Barcelona, una figura reconeguda internacionalment i que forma part de la identitat del barri del Coll i de la ciutat de Barcelona.

Va ser construït per la Dolors Sans a Vilafranca del Penedès, i en el finançament per a la seva construcció hi van intervenir veïns i empreses del barri a través donatius, i també hi va contribuir el Districte de Gràcia, i els seus padrins van ser el Drac de Gràcia i el Drac Capallà d’Horta.

L’estrena va tenir lloc el 5 de juny de 1999 al Park Güell amb una performance en la que s’explicava el seu naixement (diverses llegendes relacionades amb el mar expliquen que el Gaudiamus va sorgir del mar i que va anar a viure a les muntanyes del Coll, d’on surt sovint per participar en cercaviles i correfocs del barri). Seguidament es va presentar al barri del Coll en un acte al Parc de la Creueta del Coll i un correfoc posterior pels carrers del barri.

Anualment, en l’Akelarre de la colla, s’escull per votació una persona per ocupar el càrrec de Senyor de la Bèstia (Cap de la secció del Drac). Aquest serà l’encarregat de coordinar la secció a més de ser el representant del Gaudiamus a la Junta de la Malèfica del Coll.

Als correfocs, el Gaudiamus va acompanyat per sis persones de la Malèfica del Coll:

  • 2 “Portadors”, dues persones que situats a l’interior de l’estructura i equipats amb faixes el fan caminar, córrer, ballar, girar, aixecar el cap i la cua i empaitar el públic.  
  • 1 “Pastor de la Bèstia”, persona equipada amb la casaca dels diables de la Malèfica que s’encarrega de portar el botafoc i guiar el Gaudiamus donant instruccions als “Portadors”.  
  • 2 “Civaders de la Bèstia”, dues persones equipades amb la casaca dels diables de la Malèfica, que en les parades del drac s’encarreguen de treure la pirotècnia cremada dels punts de foc, anar a buscar-ne de nova, posar-la  i encendre-la amb ajuda de carrutxes sense tro, a més d’ajudar a guiar el Gaudiamus mentre està en moviment.  
  • 1 “Carro de la Bèstia”, persona que porta el carro.

En el cas de realitzar cercaviles sense foc, el Gaudiamus pot sortir acompanyat només de dos “Portadors” i un “Pastor de la Bèstia”. 

Per la seva exposició, el Gaudiamus té un faldó de lluïment, amb motius aquàtics i amb el logotip de la Malèfica de color platejat brodat al davant, mentre que quan surt n’utilitza un de diferent, més senzill, lleuger i que permet una major visió exterior dels seus portadors.

Dades tècniques:

  •   Mides: 4,40 m de llarg x 2,20 m d’amplada.
    2,20 m d’alçada (amb els portadors a dins).
  •   Pes:  80Kg.
  •   Materials: Fibra de vidre i estructura interior d’alumini.
  •   Punts de foc: 10 (4 a la boca, 4 al llom i 2 a la cua).
  •   Constructora: Dolors Sans, Vilafranca del Penedès, a partir d’una idea de la Malèfica del Coll.
  •   Transport: És necessària una grua, el lloguer de la qual va a compte del districte de Gràcia quan és una actuació dins del districte, o bé de l’organitzador pertinent en cas de ser fora.