DIABLES CREMADORS

Els/les Cremador/es dels Diables de la Malèfica del Coll són la secció més antiga, i la seva funció és fer espectacles pirotècnics i ballar sota el foc al ritme dels Tabalers. Anualment, en l’Akelarre de la colla, s’elegeix per votació una persona per ocupar el càrrec de Duc/Duquessa de l’Infern (Cap de Diables). Aquesta serà l’encarregada de coordinar la secció, a més de ser la representant dels Diables en la Junta de la Malèfica del Coll.

Els Diables de la Malèfica del Coll porten una casaca negra, que els protegeix de les espurnes, decorada amb dues banyes vermelles a la caputxa i una cresta de colors (blanc, blau cel, groc i vermell) que recorre l’espinada. La casaca compta amb un tapaboques, una peça que permet tapar la meitat inferior de la cara, i uns velcros que permeten ajustar les mànigues. El vestuari es completa amb uns pantalons llargs negres, de roba gruixuda, que també protegeixen del foc. A més, porten ulleres i guants de protecció, i sovint es cobreixen el cabell amb un mocador (per sota la caputxa). A banda d’això, el Duc/Duquessa de l’Infern (Cap de Diables) es guarneix amb un faldó negre que duu imprès en vermell el logotip de la Malèfica del Coll.

Per a cremar, els diables utilitzen les masses, pals d’alumini o de fusta que en un extrem porten un suport amb tres punxes que permeten aguantar fins a 5 carrutxes (pirotècnia per diables) cada una. Les masses estan dissenyades per permetre que la pirotècnia, un cop encesa, pugui girar, i per a ser lleugeres i fàcilment controlables amb una sola mà.

Per un correfoc, normalment, a més dels diables que surten a cremar, calen:

  • el “Carro”, persona que porta el carro de la pirotècnia
  • el “Civader”, persona que dóna la pirotècnia als Diables
  • el “Botafoc” persona que encén les carrutxes a la resta de diables
  • l'”Estendard” per fer de tope o aturador, i així avisar als diables que cremen, fins on poden avançar amb foc

De darrere a davant, en un correfoc trobem:
la secció de tabalers, Carro, Civader, Botafoc, la zona de foc (amb els diables que cremin) i l’Estendard.

En espais determinats (places, cantonades, …) es fan les cremades conjuntes, en què tots els diables ajunten les seves masses (carregades de pirotècnia) i s’encenen a la vegada, de manera que resulta molt més espectacular. En aquest moment, el “Ritualista de Diables” organitza les figures de foc, consistents en una cremada conjunta, però amb l’afegit que els diables es situen en posicions concretes o fan moviments coordinats de manera que es jugui amb l’efecte del foc i el moviment. Les actuals figures són: “la sardana”, “el far”, “el far girant”, “les croquetes”, “el castell”, “la paella”, “tinky winky”, “bruixes”, “la Heidi” i “la barca”.

A banda dels correfocs i cercaviles, la Malèfica del Coll també organitza espectacles de foc. En aquests casos, el públic se situa a un cantó, apartat del foc, i les cremades dels diables s’intercalen amb figures, balls del drac Gaudiamus i l’ús de pirotècnia diferent (més acolorida), habitualment seguint un argument. En algunes ocasions, hi intervenen també malabars de foc i bufadors de foc.