HISTÒRIA

La Malèfica del Coll és una entitat de cultura. Està situada al barri del Coll, al Districte de Gràcia de Barcelona. Centra la seva actuació en la Tradició Cultural del Foc, i a hores d’ara ja compta amb més de 38 anys d’experiència!

La història de Malèfica comença l’any 1984, com a iniciativa del grup de Pioners de l’Agrupament Escolta Jaume I del Coll. Volien aportar una colla de cultura popular al barri, i d’aquí va sorgir la que primer va ser anomenada “la colla de Diables del Coll” i el primer Drac de la colla, que va ser batejat com a “Marianu”. Era un drac fet amb tela i pasta de paper, que el pas del temps no ha permès conservar. 

Els primers anys, com passa amb la gran majoria d’entitats, van ser per la colla una exploració lenta de les possibilitats del foc. Aquest període abasta els primers deu anys d’existència, en els quals la colla només es va deixar veure  en actuacions puntuals al barri, a la Festa Major de Gràcia i als correfocs de la Mercè.

L’any 1994 es produí la refundació de la colla, amb l’elaboració d’uns estatuts nous i la desvinculació directa de l’Agrupament Escolta Jaume I del Coll. Al 1996 es canvia el nom i l’entitat passa a ser “La Malèfica del Coll”, nom que manté a l’actualitat. Amb les energies renovades el local es mou al Centre Cívic del Coll i, d’un any a l’altre, es passen de fer quatre úniques sortides a dotze. L’any 2000 la colla, ja consolidada, arriba a fer més de 20 sortides.

Al 1999 i es fa realitat una idea sorgida un parell d’anys abans: tenir una bèstia pròpia. I així nasqué la idea del “Gaudiamus”, que es volia que tingués unes característiques molt concretes: la colla buscava una figura propera a la gent del barri, amb un aire innovador al món de la imatgeria fantàstica del nostre país, atractiva i amb possibilitats de sorprendre allà on anés. Després de debatre aquest tema, es va arribar a la conclusió que la figura que complia tots els nostres requisits era la del drac-font d’Antoni Gaudí que es troba al Parc Güell de Barcelona. La bèstia és, sense dubte, tot un símbol, no tan sols per al propi barri sinó per tota la ciutat de Barcelona. 

L’any 2000, juntament amb vuit entitats de Gràcia, es re-fundar l’entitat Colles de Cultura Popular de Gràcia creada a principis de 1980 per dinamitzar les relacions entre les colles i donar a conèixer la cultura popular al barri de Gràcia. El 2002, aquesta va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona.

La necessitat de dinamitzar les entitats del barri del Coll, va fer que al any 2003 naixés, conjuntament amb cinc entitats més, la Comissió de Joves del Coll, que a hores d’ara actua ja com a entitat pròpia i és amb qui organitza any rere any la Festa Major del Coll.

L’any 2007 la colla pren la decisió de marcar-se una data pròpia i celebrar cada any la Diada de la Malèfica, un dia dedicat a la Cultura Popular i dedicat als membres de la colla i a tots els veïns i veïnes del Coll. Castellers, geganters, bastoners, falcons, diables, bestiari, correfocs, concerts i tallers de tots colors. 

A l’octubre del 2012 neix la secció de tabalers més jove de la colla: els Escuats de la Malèfica del Coll, formada per criatures de 8 a 18 anys, que sorgeixen de la necessitat que les criatures també tinguéssin la possibilitat de participar en les activitats de Malèfica. Al 2015 es forma la secció de cremadors infantils, completant així totes les seccions.

En l’actualitat, la colla compta amb un cens d’unes 150 persones i fa més de 40 sortides a l’any que es reparteixen en sortides fixes i sortides esporàdiques arreu de Catalunya i l’estranger.